Houten kozijn repareren

Het is mogelijk dat er door de jaren heen wat kapot gaat aan een houten kozijn. Een klein gaatje (zie punt 1.) kan gaan rotten bijvoorbeeld. Je kunt dan gemakkelijk het kozijn repareren door het slechte deel weg te halen en het op te vullen. Hierna schuur je het weer en schilder/verf je het om het er weer als nieuw uit te laten zien. Grotere delen vergen meer aandacht en tijd.

1. Haal de rotte delen uit het kozijn

Het is belangrijk om vooraf goed te kijken of het isolatieglas ongehinderd kan blijven zitten als je het kozijn gaat repareren. Het is belangrijk om het hele rotte deel te verwijderen met een bijtel en een hamer.

Het schoonmaken

Hierna moet je het deel goed schoonmaken. Krab alle schilfers en ook al verfresten mooi weg en maak het schoon.

De houtrot vuller

Hierna is het belangrijk om de houten kozijnen goed op te vullen met een houtrotvuller. Deze werkt als een gewone vuller + als een soort van lijm. Als het droog is dan kun je het mooi opschuren en vervolgens plamuren. Laat het weer drogen en schuur het weer op. Hierna kun je het kozijn gaan schilderen en aflakken.

2. Grotere delen vervangen van een slecht kozijn

Als er een groter deel kapot is van het kozijn dan kan het zijn dat je een heel stuk moet vervangen. Het is dan slim om de ruit te verwijderen en om het slechte deel uit het kozijn te zagen. Vervang het vervolgens en zorg dat het er mooi recht in komt te zitten.

Een nieuw passtuk

Zorg dat het nieuwe stuk hout perfect past in het oude deel.

Het nieuwe stuk hout met epoxyhars plaatsen

Je kunt nu beide delen insmeren met een onverdunde epoxyhars. Laat het goed indikken en plaats het daarna in de opening. Je kunt de epoxyhars gebruiken als een opvulmiddel. Het is dus niet erg als er iets speling bij het hout is.

Mooi gladschuren en schilderen

Nu kun je het kozijn mooi afwerken door het mooi vlak te gaan schuren en door het hierna af te werken met de juiste verf.

Meer over houten kozijnen vind je op Kozijnen-Kopen.nl/hout.