Kozijn materiaal

Bij de aanschaf van kozijnen staat u voor een belangrijke keuze; welke materiaal soort zal er gebruikt worden bij het kozijn?

U heeft de keuze uit houten kozijnen, kunststof kozijnen, aluminium kozijnen en stalen kozijnen. Ieder materiaal heeft zijn eigen eigenschappen en voor- en nadelen. Voor iedereen die nog twijfelt staat er hier onder een kort overzicht van de eigenschappen van ieder materiaal.

Houten kozijnen bieden een eigen uitstraling die bij elk huishouden past. Groot voordeel van het houten kozijn is dat het vrij onderhoudsarm is; het hout hoeft slechts een enkele keer gereinigd te worden en ongeveer eens in de vijf jaar geschuurd en gelakt te worden. Nadeel van het houten kozijn is dat deze gevoelig is voor externe invloeden waardoor eventueel houtrot zou kunnen ontstaan. Echter, door het kozijn goed te onderhouden, wordt de kans hierop sterk verkleind.

Kunststof kozijnen worden in vele kleuren geleverd, zijn duurzaam en vergen weinig onderhoud. Nadeel bij het kunststof kozijn is dat schade lastig te herstellen is. Mocht het kozijn dus om een niet nader te noemen reden beschadigd raken, dan is deze schade blijvend tenzij het complete kozijn vervangen wordt. Andere bijkomstigheid is dat de kleur van het kozijn lastig te veranderen is. Bij de aanschaf van het kozijn moet er dus al in de toekomst gekeken worden wanneer er over de kleur beslist wordt.

Aluminium kozijnen hebben een vrij moderne uitstraling en worden mede daardoor tegenwoordig steeds meer geplaatst. Aluminium kozijnen zijn onderhoudsarm, sterk, maatvast (niet gevoelig voor externe invloeden) en duurzaam. Groot nadeel van het aluminium kozijn is echter dat het een kostbare zaak is en dat er bij de productie van het aluminium kozijn schadelijke stoffen vrijkomen.

Stalen kozijnen werden met hun karakteristieke uitstraling vooral vroeger regelmatig gebruikt. In die tijd waren deze kozijnen nog niet duurzaam en kon er nog geen dubbel glas in geplaatst worden. Tegenwoordig zijn de stalen kozijnen wel duurzaam en zijn ze zelfs zowel inbraakwerend als brandwerend! Nadeel is dat het stalen kozijn, net zoals het aluminium kozijn, vrij kostbaar is en dat er een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld moet worden voor de plaatsing of vervanging van het kozijn.
Wilt u graag advies van een expert ontvangen over welk kozijn het best bij u past? Of wilt u graag dat wij uw kozijn komen plaatsen? Onze experts komen graag bij u langs!